Новини школи

Спорт

Родинні спортивні змагання до Дня українського козацтва для учнів 3 класу та їхніх батьків. "Козацькі розваги" 

В Агрономійському ліцеї успішно пройшло свято спорту і здоров'я, присвячене Дню захисників і захисниць України. В цьому заході брали участь учні 3 та 6 класів. Мабуть, ніщо так не зближує педагогів і дітей, як спільні свята і розваги, класні керівники і вчитель фізичної культури вважають, що такі заходи є одним з невід'ємних умов їх успішної соціалізації. В програму змагань були включені завдання не тільки на фізичний розвиток, а й завдання, які сприятимуть розвитку мислення, уважності, цілеспрямованості, спритності. Цей захід зміцнив морально вольові якості: наполегливість, завзятість, волю до перемоги, згуртував дитячий колектив. 

27.09. 2023 р. учні та педагоги Агрономійського ліцею відправилися у патріотичний велопробіг "Війна не позбавить нас дитинства", присвячений Міжнародному дню туризму. Відвідали єдиний в Європі комплекс скель і гранітних брил різних розмірів посеред степу. Актовський каньйон є частиною національного парку "Бузький Гард". Очолював колону велосипедистів учень 11 класу з прапором України. Юні спортсмени та дорослі побачили красиві ландшафти природи. На згадку про чудову прогулянку кожен залишив у себе власні відеозаписи та незабутні світлини. Мандрівка вдалася на славу!Завжди потрібно пам'ятати, що спорт єднає всіх, допомагає долати труднощі, виховує взаємоповагу, дружбу, сприяє фізичному гартуванню. 

Пікторалі осінньої погоди розрізають наш спокій, адже триває повномасштабна агресія путінської росії… Патріоти Агрономійського ліцею зустрілися з воїнами, які незламно тримають оборону над нашою землею. В ході позакласної роботи з військово-патріотичного виховання дітей були проведені тренування: Поводження зі зброєю, накладання жгута при кровотечах, одягання каски і бронежелета. Були проведені практичні стрільби з бойової зброї у рамках вивчення предмету «Захист України». Вчитель Миронюк І.Г. займався з дітьми стройовою підготовкою. Впродовж зустрічі учні набули нових знань, вмінь і навичок, вони тренувалися вірно готуватися до стрільби, розбирати і складати зброю. Воїни ЗСУ детально пояснили дітям правила поведінки при виявленні небезпечних предметів: мін, снарядів, гранат, «пелюсток». Не забудемо, не простимо, помстимося! Вистоїмо, відбудуємо, ПЕРЕМОЖЕМО!!! СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ЗСУ!

Декада захисників та захисниць України.

Привітання від учнів 6 класу.Героям країни,Воїнам світла –Захисникам України,Що мужньо боронять насВід супостата,Ні танком, ні градомВас не залякати.Всім тим що життяНе шкодують віддати –Низький вам уклін,І велика подяка! 

Сидиш в окопі й приймаєш вітання,І я хочу привітати від душі.Дякую, наша слава та захопленняСьогодні і завжди — тільки тобі! 

Привітання від учнів 4 класу."Мужні і незламні на захисті України!" Спасибі тобі, друже, що зберігЛюбов у серці до свойого краюПопри всі чвари… Та я точно знаю,Що ти по-іншому б не зміг!Для перемоги все зробить зумійУ цей важкий для України час!Ти вистоїш за себе і за нас,Спасибі тобі, друже, що живий!

Інтерактивна вправа "Сенкан" Учні 1 класу. 

Привітання від маленьких козаків з 7 класу! 

Привітання від учнів 2 класу!

ДЕНЬ ЗАХИСНИКА ТА ЗАХИСНИЦІ УКРАЇНИ!!!

Вітаю з 1 жовтня – Днем захисника і захисниці України! Це – свято спадкоємності героїчних традицій нашого народу, сили духу і мужності, відданості своїй Вітчизні і гордості за її ратну славу. Від усієї душі бажаю Вам доброго здоров'я на довгі роки, успіхів у праці, щастя, благополуччя! 

"Ти як?"

В умовах війни маємо особливо дбати про дитячу психіку. Неважливо, що саме пережила дитина: евакуацію, постріли чи звуки сирен — усе це для неї може стати травматичним досвідом. Дистанційне навчання чи новий колектив — речі, які раніше здавалися нормою, зараз мають неабиякий вплив. За словами психотерапевтки Вікторії Горбунової, фахівці умовно ділять такий досвіт на дві категорії — на травми з великої «Т» і травми з малої «т». Одні здаються більш серйозними, інші — простішими. Але усі можуть відбиватися на майбутньому людини. Коли вже роки потому вона згадуватиме ті чи інші події дитинства, мозок може повертати відчуття тіла та настрій з конкретної ситуації Чи є це вироком на все життя? Ні. І про це говоримо у сьогоднішньому пості. 

«Все норм» — найпростіший спосіб уникнути неприємної розмови. Бо ж раптом ми когось образимо чи здамося надто вразливими. Та чи справді це «норм»?Фактично ми наполягаємо на тому, що все добре, хоча знаємо, що це не так. Тож а) даємо оточуючим зрозуміти, що певна поведінка є прийнятною; б) вкотре знецінюємо себе та свої емоції; в) робимо це знову й знову. Здається, геть не норм Коли відчуваєте, що вам некомфортно, коли вас ображають чи знецінюють ваші переживання, не ховайтеся за звичною фразою — поясніть людині, чому та чи інша ситуація для вас неприйнятна. Бути чесним одне з одним і вимагати взаємоповаги — здається, це норм  

День партизанської слави

22 вересня щорічно в Україні відзначається День партизанської слави. Раніше в це свято згадували в основному партизанів Другої світової війни. Але з 2014 року і в 2022 році в багато партизан з'явилося серед наших сучасників. Ці хоробрі люди протистоять озброєним солдатам на тимчасово окупованих Росією територіях.День партизанської слави - історія святаДень партизанської слави був заснований указом Леоніда Кучми в 2001 році "на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у Другій світовій війні". У цей день щорічно вітають партизанів і вручають їм нагороди.Історія партизанського руху українцівПід час Другої світової війни на українських територіях в тилу нацистів діяло близько 200 тисяч партизанів. Серед військовослужбовців партизани були як в числі Червоної Армії, так і серед УПА. Вони звільняли з німецького полону своїх солдатів.Радянська пропаганда часто замовчувала подвиги українських партизанів. Тим часом, повстанці завдавали великих втрат армії Гітлера, сприяли швидкому просуванню Радянської Армії та деокупації українських міст. Факти про українських партизанів Під час Другої Світової українським партизанам іноді доводилося боротися не тільки з солдатами Третього рейху, а й з радянськими партизанами, які намагалися придушити українських повстанців. Радянські партизани шукали націоналістів серед українських. Партизани зробили великий внесок в українську культуру. Про партизанський рух складено чимало народних пісень. Головним центром формування партизанських загонів була Сумська область. Тут партизанам було зручно діяти через велику площу лісів. Партизани в основному займалися прихованими диверсіями і розвідкою, але іноді вступали у відкритий бій. 2 грудня 1941 року в Чернігівській області партизани розгромили німецький гарнізон з 100 солдатів. У 1943 році понад 17 тисяч українських радянських партизанів брали участь у битві за Дніпро. Завдяки їм вдалося обладнати багато переправ через річку. Після початку повномасштабної війни з Росією українські партизани показують дива відваги на окупованих територіях. Вони регулярно нагадують окупантам, що ті перебувають на українській землі. Наприклад, місті Токмак Запорізької області партизан підірвав себе разом з двома окупантами.

"Ти як?"

Страх, тривога, агресія — ці почуття ніби важка цеглина, що з'явилася нізвідки і застрягла десь глибоко всередині. Мабуть, свого часу ця подібність і надихнула фахівців на створення простої вправи для вгамування емоцій.Уявіть свої переживання цеглиною. Вона лежить десь у грудях і викликає дискомфорт — робить вас неповороткими, заважає дихати. Щоб позбутися її, зробіть глибокий вдих — нехай повітря огорне важкий предмет у грудях; не поспішайте, зробіть ще кілька вдихів і уявіть, як цеглина щезає у повітрі. Ну от, здається, цеглини вже й не видно  

Сором, відчуття провини, самотності, неспроможності — це можливі наслідки тривалого стресу. Початок навчального року може посилювати ці стани, і зараз діти особливо потребуватимуть нашої підтримки.Психологиня Світлана Ройз радить насамперед створити для дітей простір безпеки та близькості поруч із дорослими. Турбуватися про їхню самооцінку, емоційний стан і бути готовими повсякчас підтримати.  

Усвідомити, що психіка похитнулася, і вказати на це самому собі буває доволі складно. Та все ж ми помічаємо власну розгубленість чи бажання кричати й трощити все навколо через якусь дрібницю. Ми розуміємо, що щось не так, бо ми — дорослі.Тепер уявіть дитину, яка отримує той самий спектр емоцій, але не розуміє, що це і що з цим робити. Вона нервує, дратується, погано спить, втрачає апетит, а батьки нерідко списують це на чергову вікову кризу або невиспаність. Та зволікати не варто. Педіатриня Юлія Крушельницька радить пильнувати малечу щодня і щогодини, адже симптоми, на які треба звернути увагу, дуже прості. Це не говорить, що за перших сліз треба бити на сполох — з легкою застудою ніхто не кладе дитину в лікарню, але й пневмонію чаєм вдома не лікують. Так само і з ментальним здоров'ям: іноді можуть допомогти тато з мамою, а іноді — лише спеціалісти.У цьому дописі говоримо про те, як знайти цю тонку межу  

01 червня учні Агрономійського ліцею взяли участь у змаганнях з міні футболу присвячені Міжнародному дню захисту дітей.  

01  червня учні Агрономійського ліцею взяли участь у змаганнях "Веселі старти", присвячені Міжнародному дню захисту дітей. 

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

   Цьогоріч День вишиванки в Україні припадає на 18 травня. Сьогодні ці свято актуальне, як ніколи, адже вишиванка — це символ українського народу, який зберігає його коріння, ідентичність та розуміння себе. Головною метою цього міжнародного свята є вберегти традицію носити національний одяг. Вітаємо Вас з сьогоднішнім святом, Днем вишиванки! Не забувайте про своє коріння, пам'ятайте про те, звідки всі ми прийшли. Національна пам'ять надзвичайно важлива, і тільки ми з вами можемо її зберегти та передати нащадкам. Нехай ваше життя буде барвистим, як цей чудовий день! 

Інформація про виконання заходів

до всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху 2023

в Агрономійському ліцеї Арбузинської селищної ради

Миколаївської області в період з 15 по 21 травня 2023 р.

Наш заклад освіти з 15 по 21 травня долучився до VIІ Глобального тижня безпеки дорожнього руху, і це важливо, адже дорожньо-транспортний травматизм є основною причиною смерті молодих людей віком від 15 до 29 років.

1.

Перегляд всеукраїнського уроку з безпеки дорожнього руху

https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ_Dq_YhTbX4EDMAM8en2jAllVXZ2motA

2.

Проведення он-лайн - уроків з тематики безпеки дорожнього руху

3.

Повторення правил дорожнього руху у віршах та загадках на он-лайн уроках

https://mamabook.com.ua/dutyachi-virshi-pro-pravula-doroznuogo-ruhu/

4.

Розміщення соціальної реклами щодо безпечної поведінки дітей на транспорті

та дорогах «Безпечна країна очима дітей»

5.

Групові профілактичні бесіди з питань безпеки дорожнього

руху з батьками та учнями, які мають велосипеди, роликові ковзани, скейти, електросамокати;

6.

Перегляд мультфільмів на Youtube-каналі «Безпечна країна» (учні молодших класів)

https://www.youtube.com/c/Безпечнакраїна

7.

Розміщення та розповсюдження у класних спільнотах правил з техніки безпеки на дорозі

www.dopomogadtp.com розділ Єдиний національний урок

8.

Оформлення тематичних інформаційних стендів на сайті та на офіційній сторінці школи у Facebook

https://www.facebook.com/profile.php?id=100024665174801


План виховних заходів

на лютий 2023 року Агрономійського ліцею

Арбузинської селищної ради Миколаївської області

"Ми проти раку"

День безпечного Інтернету «Інтернет - простір необмежених можливостей чи загроза для персональної інформації?»

Символи України 

Подаруй книги до шкільної бібліотеки.

Благодійна акція

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших державЦя пам'ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.Сьогодні, ми віддаємо шану учасникам бойових дій на території інших держав та відзначаємо 34-ту річницю виведення радянських військ з Республіки Афганістан. Минуло вже багато років після тих трагічних подій війни, проте цей день назавжди залишився в пам'яті людей, як приклад мужності та вірності військовому обов'язку. Лише 15 лютого 1989 року, коли останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон, сотні сімей, в яких зростали майбутні солдати змогли з полегшенням зітхнути. З того дня ця дата увійшла в історію як День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.Сьогодні, у цей скорботний день, ми схиляємо голови перед воїнами, які віддали своє життя виконуючи військовий обов'язок. Низький уклін родинам, які виховали таких синів-героїв. Ціна мирного неба занадто велика для кожно з нас, ми завжди будемо про це пам'ятати.Шановні ветерани війни в Афганістані, шановні сім'ї воїнів-афганців! Сьогодні, ви є прикладом героїзму та патріотизму для молодого покоління. Від щирого серця бажаємо вам миру, щастя, злагоди, достатку, впевненості в завтрашньому дні, міцного здоров'я та довгих років життя! Честь вам і слава!

День єднання 2023 - історія та значення свята16 лютого українці вдруге відзначають День єднання. Свято було засноване у 2022 році Володимиром Зеленським задля єдності народу на тлі повідомлень про можливе повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Рік тому було важко повірити що Росія справді нападе, але зараз ми не сумніваємося у лицемірності та жорстокості росіян. Єдність - це те, що не можливо відібрати в українців у спільній боротьбі чи у мирний час, адже у цьому наша сила. Взимку 2022 року без пояснень Росія почала стягувати свої війська та техніку до кордону України. У світових ЗМІ було безліч новин про можливість військового вторгнення Росії в нашу країну. Серед можливих дат початку війни різні видання називали 16 лютого. Водночас Володимир Зеленський оголосив цю дату Днем єднання, щоб заспокоїти українців.Нас лякають великою війною і в черговий раз призначають дату військового вторгнення. Це вже не перший раз. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи. Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ вже підписаний. У цей день ми вивісимо національні прапори, одягнемо синьо-жовті стрічки й покажемо всьому світу нашу єдність, - заявив тоді Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.Свято було створене задля згуртування українців навколо національної ідеї й для того, щоб показати російським пропагандистам нашу єдність. Адже у всіх нас одна мета - жити у мирі.В Указі президента України від 14 лютого 2022 року було зазначено, що День єднання створене задля зміцнення українського суспільства та його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, та протидії морально-психологічному та інформаційно-пропагандистському тиску на суспільну свідомість.До свята у соцмережах був запущений флешмоб в рамках якого українці робили фото з прапором України чи у вишиванці та публікували його під хештег #UAразом, а потім передати це завдання іншій людині.Сьогодні ж нам важливо пам'ятати, що ми маємо залишатися єдиними, адже лише так ми зможемо перемогти нашого спільного ворога.

Щороку 19 лютого українці відзначають День Державного Герба України. Цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба. Він є одним із офіційних символів нашої держави, який уособлює в собі український народ, його культуру та звичаї.Ще з давніх часів Тризуб являється символом нескореності та боротьби українців за свободу.Він має тисячолітню історію, починаючи з князівського роду Рюриковичів. Цікавим фактом є те, що з часів Української Народної Республіки Тризуб був затверджений Державним Гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.А вже радянська тоталітарна система затаврувала його як «націоналістичний знак». Тому використовувати Тризубу в срср заборонялося, а «винуватців» жорстко карали. Проте, відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб Державним Гербом, наш народ продемонстрував наслідування традицій Української Народної Республіки.Тому сьогодні Тризуб об'єднує українських патріотів, які захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.Ми обов'язково переможемо ворога!Слава Україні! 

День Героїв Небесної Сотні - історія датиВ кінці 2013-го - на початку 2014-го в Україні почалися масові протести. Громадяни виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результаті в країні відбулася зміна влади - тодішній президент Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон. Кульмінацією тих подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Сталося це 18-20 лютого 2014 року - саме тоді загинуло найбільше людей. Список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, і з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали Небесною сотнею, хоча насправді їх було більше ста.Указом президента України від 11 лютого 2015 року дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні.

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада з нечуваною жорстокістю придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років, і аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови.В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.Відзначенням цього дня ЮНЕСКО хотіло привернути увагу світової прогресивної спільноти до безправного становища багатьох поневолених народів, у яких гнобителі намагаються відібрати рідну мову. Проте саме вона є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.Зараз у світі нараховується близько 6000 мов. Але приблизно половина з них під загрозою зникнення. Є мови, кількість носіїв яких можна перерахувати на пальцях однієї руки. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.Навіть притому, що глибоко проникнути в культуру іншої мови дуже важко, знання мов розширює наш кругозір і відкриває перед нами багатообразний світ. Знайомство з носіями інших мов дає можливість дізнатися про наші відмінності, здатне розсіяти страхи перед світом і зробити мислення вільнішиНаша рідна мова - найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія народу, його душа, культура. З мовою ми виростаємо, мислимо, живемо. Без мови немає нації, народу. Любити, шанувати і плекати рідну мову - святий обов'язок кожного українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави. До свята у шкільній бібліотеці оформлено книжкову виставку та відеоролик «Мова - це глибина тисячоліть». Матеріал допоможе здійснити подорож у дивовижний світ української мови та поповнити знання з її вивчення.Любіть свою рідну мову, бо мова - це засіб відображення національної культури, розвитку і збереження духовної та матеріальної спадщини.

Карантин у закладах освіти: рекомендації МОН:

В Україні, згідно з рішенням Кабінету Міністрів, оголошений загальнонаціональний карантин. Одним із протиепідеміологічних заходів боротьби з можливим поширенням коронавірусу в Україні є тимчасово обмеження освітнього процесу в усіх закладах освіти.

У зв'язку з тим, Міністерством освіти і науки надані рекомендації, дотримання яких допоможе закладам освіти запобігати поширенню коронавірусної інфекції в Україні.

Рекомендації МОН щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції

  • відмовитись від проведення та участі у масових заходах в приміщеннях та на території закладів освіти, зокрема пробного зовнішнього незалежного оцінювання, олімпіад, змагань, конкурсів, виставок тощо;
  • не направляти здобувачів освіти та співробітників закладів до країн з високим ступенем ризику зараження;
  • інформувати здобувачів освіти та співробітників закладів щодо того, як запобігти поширенню хвороби, її хвороби та дій у випадку захворювання (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov);
  • розробити заходи щодо проведення занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації;
  • розробити заходи щодо часткового переведення працівників на дистанційну роботу;
  • забезпечити профілактичні заходи, які попередять масове розповсюдження гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, і гострих респіраторних інфекцій (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov);
  • виділити у гуртожитках закладів профтеху, фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти місця для ізоляції здобувачів освіти з ознаками гострих респіраторних захворювань;
  • виконувати рішення тимчасових обласних протиепідемічних комісій;
  • обмежити проведення запланованих нарад, перевірок, експертиз до нормалізації епідемічної ситуації.

Пам'ятка: Що робити, якщо ви підозрюєте у себе коронавірус

Найперше не панікуйте!

Якщо ви не поверталися з-за кордону в останні тижні і не були у контакті з людиною, у якої діагностований коронавірус, скоріш за все, у вас звичайне ГРВІ.

Загальні рекомендації з профілактики прості: частіше мийте руки або обробляйте їх дезінфікуючими засобами; під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель; не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Які симптоми повинні вас насторожити❓

Температура вище 38 градусів, сильний кашель, задишка, інші проблеми з диханням. Нежиті при коронавірусі зазвичай немає, але ніс може бути закладений.

За наявності цих симптомів вам не потрібно самостійно вирушати в приймальне відділення лікарні, до сімейного лікаря, та і взагалі виходити на вулицю.

Потрібно зателефонувати сімейному лікарю, а якщо не вдалося додзвонитися, то телефонуйте на «гарячу лінію» за номером 103. Там дадуть відповідь на усі питання щодо стосуються профілактики, симптоматики коронавірусу.

Якщо ви знаходитеся на домашньому карантині, бажано, щоб вам була виділена окрема кімната, яку ви можете покидати тільки для відвідування туалету або душа. При цьому потрібно надівати маску, яку потім складати в пакет і викидати.

Якщо є змога, бажано виділити людині в ізоляції окремий туалет. Двічі на день необхідно протирати поверхні в кімнаті дезінфікуючим розчином.

Приносити їжу та інші предмети повинен член сім'ї, у якого немає хронічних захворювань, при цьому надівати маску і рукавички. Якщо людина, яка знаходиться на карантині, живе одна, вона може замовляти продукти і готову їжу з доставкою, але пакети з їжею посильному необхідно лишати перед дверима.

Усі члени сім'ї повинні частіше мити руки. Маску здоровим людям носити не обов'язково - вона погано допомагає від зараження. До того ж, при тривалому використанні вона стає вологою і в ній накопичуються віруси. А ось маска на людині з вірусом може вберегти від захворювання інших.

План заходів

щодо вшанування пам'яті

учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

в Агрономійському ліцеї

1.

Тематична виставка в бібліотеці «А думалось, що атом той слухняний»


2.

Конкурс малюнків, стіннівок, приурочені 33 річниці Чорнобильської катастрофи.


3.

Демонстрація кінофільму «Мужність і біль Чорнобиля».


4.

Урок пам'яті «Твій біль, Україно, - Чорнобиль».


5.

Бесіда на тему: «Чорнобильська трагедія. Як це було.»


6.

Бесіда на тему: «Чорнобиль - біль і скорботаУкраїни»


7.

Бесіда на тему: «Чорнобиль - трагедія і біль»


8.

Година спілкування«Чорнобиль.....Трагедія....

Пам'ять....»


9.

Бесіда«Чорнобиль не має минулого часу»


10.

Бесіда«Чорнобильська трагедія»


11.

Бесіда: «Чорнобиль - скорбота пам'яті людської»


12.

Бесіда: «Чорнобиль - більУкраїни» та перегляд тематичного відеофільму.


13.

«Запалимо свічку пам'яті» - бесіда


Агрономія з висоти пташиного польоту. Перший запуск квадрокоптера.

Підготовка  учнів до туристичних зльотів.

Технічна і тактична підготовка туриста.

Тактична підготовка туриста - здатність здійснювати цілеспрямовані дії, які забезпечують ефективне розв'язання як загальних, так і індивідуальних завдань у поході, а також гарантують безпеку всіх учасників.

Розрізняють групову та індивідуальну тактику. Завдання групового характеру розв'язують як на підготовчому етапі, так і безпосередньо на маршруті (зміна плану походу, організація вимушених привалів, перерозподіл обов'язків між учасниками походу тощо). На групову тактику і можливу необхідність її коректування впливають зміни погодних умов, травма або захворювання будь-кого з учасників, незадовільний (фізичний або психологічний) стан групи.

Усі тактичні групові дії учасників походу повинні гарантувати безпеку, вирішувати виховні, оздоровчі та освітні завдання.

Індивідуальна тактична підготовка учасника походу полягає у вмінні розподіляти сили, раціонально пересуватися, орієнтуватись на місцевості, здійснювати страховку і самостраховку.

Удосконаленню технічної і тактичної підготовки туристів сприяє постійне вправляння у техніці пересувань та вміння раціонально діяти та приймати креативні рішення у непередбачуваних ситуаціях.

Задля безпеки у процесі туристсько-краєзнавчої діяльності важливо виконувати техніко-тактичні завдання.

Технічна підготовка туриста - оволодіння технікою пересувань і подолання природних перешкод у різних видах туризму.

Засвоєння технічних прийомів руху, страхування та самострахування у пішохідних прогулянках і походах відбувається у процесі виконання спеціальних вправ:

  • а) пересування крутими стежками з відпрацюванням раціональної техніки ходьби (правильне розміщення ніг);
  • б) відпрацювання прийомів подолання невисоких перешкод (каміння, повалені дерева);
  • в) подолання чагарників;
  • г) просування трав'янистими, засніженими та осип-ними схилами (підйом, спуск);

ґ) пересування заболоченою місцевістю (по купинах);

  • д) переправи через перешкоди (через струмок по колоді);
  • е) страхування та самострахування, в'язання доступних дітям вузлів.

У підготовці туристів до лижних прогулянок головним є навчання та вдосконалення техніки ходіння на лижах, підйомів, спусків, поворотів, гальмування.

ВІД КРІПАКА - ДО ГЕНІЯ. 09 березня - 205-А РІЧНИЦЯ ВІД НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ГРИГОРОВИЧА ШЕВЧЕНКА!

Шевченко давно став у народній свідомості символом українського національного духу. - УНІАН.

Його творчість та нескорений образ борця протягом століть надихають українських патріотів на боротьбу за майбутнє країни.

Цього року святкують 205-у річницю від дня його народження (9 березня 1814 р).

Майбутній Кобзар народився в родині кріпаків, у селі Моринці (сучасна Черкаська область). Дитина рано осиротіла.

Але попри нестатки та безправ'я, хлопчик все ж навчився грамоти у місцевого дяка. У 14 років Тараса Шевченка взяли прислужником-козачком до двору поміщика Енгельгардта.

З ним юнак переїхав спочатку до Вільно, а потім і до Петербурга. У 1832 році Шевченка віддали на навчання до художника Василя Ширяєва, де він знайомиться зі цвітом петербурзької інтелігенції.

Вже за кілька років художник Карл Брюллов та впливовий при царському дворі поет Василь Жуковський вирішують викупити талановитого українця з кріпацтва.

Власник кріпака Шевченка Павло Енгельгардт запросив за нього величезні на той час гроші - 2500 карбованців.

Аби дістати необхідну суму, Брюллов намалював портрет Жуковського. Картину розіграли на аукціоні, участь у якому взяла імператорська сім'я.

Здобувши волю, Шевченко вступає до Петербурзької академії мистецтв, де продовжує навчатися живопису у Брюллова.

Паралельно Тарас знайомиться з класикою світової літератури, історією та філософією. А крім того, вливається до кола столичної богеми.

Завдяки підтримці друзів, Шевченко реалізує себе як поет. У 1840 році виходить його перша поетична збірка українською мовою «Кобзар».

Петербурзька публіка критикує Шевченка за те, що він пише «мужицькою мовою», але в Україні його творчість набуває колосальної значущості.

В 1843-1845 роках Шевченко подорожує Україною на правах вільної людини. Побачене глибоко вплинуло на нього - поет стає переконаним противником російського імперіалізму.

У 1846 році Шевченко переселився до Києва та вступив до Кирило-Мефодіївського братства - таємної антирежимної організації, яка ставила за мету відродження українського визвольного руху. У 1847 році «братчиків» заарештували, не уникнув арешту і Шевченко.

Тараса засудили до служби рядовим в окремому Оренбурзькому корпусі з забороною писати та малювати. У 1850 Шевченка помістили в Новопетровський береговий форт (сучасний Казахстан), де він служив сім років.

Звільнили поета лише за 2 роки після смерті імператора Миколи I, з забороною постійно проживати в Україні.

Десятирічне заслання, муштра й несприятливий клімат підірвали здоров'я Шевченка. 10 березня 1861 року він помер у Петербурзі.

У світі було багато геніальних поетів, митців, політичних діячів. На жаль, не всі вони були порядними людьми. Шевченко - людина, яка завжди залишалася вірною собі.

"Караюсь, мучуся, але не каюсь..." - так написав він в одному з листів. Це його стійка, вистраждана життєва позиція.

Але Шевченко - не шаблонний. Він - не просто борець за волю та геніальний мислитель, поет та прозаїк, живописець, філософ та просвітитель, пророк української нації. Він, насамперед, живий і справжній, сповнений пристрастей, примарних надій і гірких розчарувань.

Осягнути глибину особистості Тараса непросто хоча б тому, що в його постаті поєднана величезна кількість іпостасей, його таланти - воістину незмірні, а короткий життєвий шлях - короткий лише за кількістю років, але напрочуд продуктивний, якщо його міряти діями і вчинками. Він завше ішов попереду свого часу. Він і зараз - попереду...

Можливо, у 205-у річницю з дня народження Кобзаря, варто взяти в руки його твори й неквапом, вдумливо прочитати. Передусім, поезію «І мертвим, і живим, і ненарожденим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє». Адже вона писалася саме для нас. 

Міжнародний день рідної мови

21 лютого, четвер 

У 1999-му році, за даними проекту DilovaMova.com, на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови. Датою щорічного свята вибрано 21-е лютого. Це всесвітне свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності, які все ще продовжують зберігати в собі ряд проблем, вирішення яких видається складним завданням.Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій. 

Власне, цей день відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її нарічча стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід'ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова.Колись ми всі говорили однією мовою. Розуміли один одного і нам не був потрібен хороший фахівець - перекладач. Згідно з Біблійними текстами (Буття, глава 11) поділ мов відбувся в регіоні, який був названий Вавилон. Не заглиблюючись у причини цього явища скажемо, що зараз на нашій планеті за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО налічується близько 6-ти тисяч мов, причому половина з них перебуває під прямою загрозою зникнення. Добре це чи погано - не можна сказати напевно, проте абсолютно точно можна стверджувати, що окрема, самостійна мова - це своєрідний носій цілком певних традицій та культурної спадщини, що в свою чергу вказує на конкретну цінність, яку вона може представляти хоча б з точки зору історичної аналітики.

Свято виникло у 2000 році після того як на ХХХ сeсії Генеральної конференції ЮНЕСКО оголосили про «підтримку мовного та культурного різноманіття та бaгатомовності».
Адже у світі існує близько 6000 мов і майже половина з них знаходиться на межі зникнення.
Відзначають Міжнародний день материнської мови і в Україні.
Усі зусилля направлені на те, щоб українська мова набувала популярності у молодого покоління. Сьогодні все більше з'являється цікавих проектів, книжок та фільмів українькою мовою - вона активно займає позиції у сучасній культурі. 

Заходи, приурочені вшануванню подвигу учасників

Революції гідності й увічнення пам'яті

Героїв Небесної Сотні

Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Спецзагони з вогнепальною зброєю. Київ, 20 лютого 2014 року. Учасники подій у Києві переносять пораненого з поля бою. 20 лютого 2014 року

Цього дня 2014 року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею». О 22:17 Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності.

20 лютого 2015 року люди приходили на Майдан Незалежності, аби вшанувати пам'ять загиблих. Президент України Петро Порошенко відвідав алею Небесної сотні рано вранці разом із дружиною, а вдень відвідав Михайлівський собор, де патріарх УПЦ КП Філарет служив молебень за загиблими. Разом із тим на Майдані Незалежності зібралися представники праворадикальних сил, які висловлювали незадоволення діями чинної влади, а під вечір зайняли готель «Козацький» на Майдані Незалежності, де ними був розгорнутий штаб «Революційних правих сил» 

Загиблі до 18 лютого:

Вербицький Юрій

Жизневський Михайло

Нігоян Сергій

Сеник Роман

Загиблі в період 18-22 лютого (розстріли на Інститутській):

Аксенін Василь

Арутюнян Георгій

Байдовський Сергій

Балюк Олександр

Бльок Іван

Бойків Володимир

Бондарєв Сергій

Бондарчук Сергій

Братушка Олексій

Брезденюк Валерій

Бура Ольга

Вайда Богдан

Варениця Роман

Васильків Віталій

Веремій В'ячеслав

Войтович Назар

Ворона В'ячеслав

Голоднюк Устим

Городнюк Іван

Горошішін Максим

Гриневич Едуард

Гурик Роман

Дворянець Антоніна

Дігдаловіч Андрій

Дідич Сергій

Дзявульський Микола

Дмитрів Ігор

Жаловага Анатолій

Жановачій Андрій

Жеребних Володимир

Зайко Яків

Захаров Володимир

Зубенко Владислав

Ільків Богдан

Калиняк Богдан

Капінос Олександр

Кемський Сергій

Кіпіані Давид

Кіщук Володимир

Корнєєв Анатолій

Корчак Андрій

Костенко Ігор

Котляр Євген

Коцюба Віталій

Костишин Михайло

Кульчицький Володимир

Мазур Артем

Максимов Дмитро

Мельничук Володимир

Мовчан Андрій

Мойсей Василь

Наконечний Іван

Наумов Володимир

Опанасюк Валерій

Пагор Дмитро

Павлюк Володимир

Пантелєєв Іван

Паньків Микола

Паращук Юрій

Пасхалін Юрій

Пехенько Ігор

Плеханов Олександр

Полянський Леонід

Прохорський Василь

Прохорчук Віктор

Саєнко Андрій

Сердюк Ігор

Слободян Тарас

Смілянський (Смолінський) Віталій

Сольчаник Богдан

Тарасюк Іван

Тарщук Микола

Ткачук Ігор

Топій Володимир

Точін Роман

Ушневіч Олег

Хоменко Ігор

Храпаченко Олександр

Хурція Зураб

Царьок Олександр

Цепун Андрій

Чаплинський Володимир

Черненко Андрій

Чернявський Дмитро

Чмиленко Віктор

Чернець Віктор

Шаповал Сергій

Швець Віктор

Шеремет Василь

Шеремета Людмила

Шилінг Йосип

Шимко Максим

Щербанюк Олександр

Гаджі Петро

Сидорчук Юрій

Вшанування пам'яті героїв "Небесної сотні"

Щороку напередодні 18 лютого по всій Україні влаштовують заходи, на яких вшановують пам'ять і подвиг героїв "Небесної сотні". До меморіалів загиблих покладають квіти, по багатьох містах відбуваються жалобні ходи і проходить низка заходів, присвячених пам'ятній даті.

· Книжкова виставка «Революція гідності» 18.02

· Єдиний патріотичний урок «Душу й тіло ми положим за нашу свободу »18.02 

· Тематична дискусія "Історія Революції гідності. Героїчний дух пісень Майдану" 20.02

· Година інформування «Помоліться за нас, рідненькі, бо тепер ми у сотні Бога»19.02

· Перегляд та обговорення документального фільму "Переломний момент: Війна за демократію в Україні" 20.02

· Виставка малюнків «Майдан незалежності» 19.02

20 лютого 2015 року на Майдані Незалежності ввечері відбулися такі заходи: виступ президента; всеукраїнська акція «Хвилина мовчання - нескінченність пам'яті»; відкриття світлової інсталяції «Промені Гідності»; виконання Державного гімну України Національної хоровою капелою «Думка»; виступ Євгена Нищука з віршем «Мамо, не плач, я повернусь весною» Оксани Максимишин-Корабель; «Реквієм» Вольфганга-Амадея Моцарта у виконанні Національного симфонічного оркестру України (диригує Володимир Сіренко) та Національної хорової капели «Думка» (диригує Євген Савчук); виконання пісні «Плине кача» групою «Піккардійська Терція»; покладання лампадок і квітів на місця розстрілів Небесної Сотні.

Учасників Євромайдану розстрілювали зі снайперських гвинтівок. Снайпери знаходилися в будівлі Будинку Профспілок. У вбивстві десятків українців звинуватили бійців "Беркута". Екс-глава МВС Віталій Захарченко, якому підпорядковувався "Беркут", заявляв в інтерв'ю Первому каналу (Россия), що він впевнений, що силовики виконували завдання без зброї.

"Те, що стріляли не співробітники міліції, я впевнений на 100 відсотків. На всі заходи "Беркут" виходив без бойової табельної зброї ...", - заявив він.

Експертна оцінка ситуації - МВС застосовувало зброю проти протестуючих незаконно.

У липні 2014 року у офіційному звіті слідчої комісії Верховної Ради стало відомо, що у справі про розстріл людей на Майдані вже за нового керівництва МВС були знищені всі докази. Також була знищена вся документація, пов'язана зі зброєю

Голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Геннадій Москаль заявив, що в наприкінці лютого просив міністра Арсена Авакова опечатати зброю спецпідрозділів, в яких значилися снайперські групи. Цього не було зроблено, а 62 беркутівці, на чолі із заступником командира Сергієм Кусюком, викрали кілька десятків автоматів, снайперських гвинтівок і зникли.

У звіті ТСК зроблено висновок, що докази втрачені безповоротно саме через злочинну недбалість нового керівництва МВС.

Хто загинув під час Євромайдану: імена героїв "Небесної сотні"

День безпечного Інтернету 2021 

5 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

Підготовка до Дня безпечного Інтернету

Для того, щоб долучитися до відзначення Дня безпечного Інтернету 5 лютого 2021 року:

· завантажуйте логотип Дня безпечного Інтернету 2019: https://goo.gl/sTpyAV;

· завантажуйте Ключові повідомлення до Дня безпечного Інтернету 2021: https://goo.gl/uQJZhY;

· реєструйте свою підтримку та отримуйте відкритий цифровий бейдж «Організатор_ка заходу до Дня безпечного Інтернету 2021» за посиланням: https://bit.ly/2OAHJXB;

· повідомляйте про свої події у соціальних мережах, використовуючи хештеги #SID2021, #SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету;

· створюйте обіцянку щодо безпечного користування Інтернетом для 2021 року та беріть участь у #saferinternetchallenge.

  • Посібник Клан Кліц-Клац. Виховання дітей в цифрову еру

Джерело: https://goo.gl/Em7sYj

Посібник для батьків у доступній формі містить необхідну інформацію та поради, які будуть корисні батькам для сприяння позитивному використанню дітьми цифрових технологій.

  • Посібник для підлітків the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо)

Джерело: https://goo.gl/EdR4x6

Посібник створений молодими людьми для молоді, спрямований на вивчення прав та обов'язків в Інтернеті та заохочення до роздумів про поведінку в Інтернеті.

Запропоновані 18 завдань допоможуть підліткам перевірити свої навички, дізнатися більше про свої права в онлайн-світі.

Фото та відео зйомка

Центр кращого Інтернету занепокоєний тією кількістю фотографій та відео дітей, яка розповсюджуються онлайн, у тому числі і протягом Дня безпечного Інтернету в Україні.

Центр кращого Інтернету, як і Ви, поважає право людини та приватність і не заохочує публікацію фотографій та відео дітей, на яких їх можна ідентифікувати і які поширені у будь-який спосіб без попередньої письмової згоди їх батьків або осіб, які їх замінюють.

Якщо у Вас є запитання чи пропозиції щодо Дня безпечного Інтернету, звертайтесь, будь ласка, до Центру кращого Інтернету: ukraine.sid@gmail.com

День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPEза підтримки Європейської комісії[i] для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.

День безпечного Інтернету відзначають щороку в другий день другого тижня другого місяця. Мільйони людей об'єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки онлайн та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.

День безпечного Інтернету має на меті долучити до співпраці дітей і молодь, батьків і вихователів, освітян, педагогів і соціальних працівників, представників індустрії та політиків, надихаючи їх відігравати свою роль у створенні найкращого Інтернету.

Тема Дня безпечного Інтернету «Разом для найкращого Інтернету» надихає всіх приєднуватися до руху та використовувати найкращий потенціал Інтернету для об'єднання людей. Є багато шляхів зробити це:

  • Діти й молодь можуть допомогти покращити Інтернет, поводячись в онлайні позитивно та ввічливо, захищаючи онлайнову репутацію як власну, так і інших, використовуючи позитивні можливості створення, залучення та поширення контенту онлайн.
  • Батьки й вихователі відіграють важливу роль у натхненні та підтримці дітей і молоді використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо шляхом забезпечення відкритого діалогу з дітьми, навчання їх використовувати безпечні й позитивні технології, а також подаючи приклад поведінки.
  • Педагоги, освітяни та соціальні працівники можуть допомогти покращити Інтернет через формування в учнів та учениць навичок цифрової грамотності шляхом розвитку критичного мислення, що дозволить їм гарно орієнтуватися в онлайновому світі. Вони можуть демонструвати власні приклади онлайнової поведінки учням і студентам, а також надихати їх створювати власний контент і робити позитивні вибори онлайн.
  • Індустрія може допомогти покращити Інтернет через створення та просування позитивного контенту й безпечних сервісів онлайн; надання змоги користувачам реагувати на будь-які складнощі, забезпечуючи чіткі й безпечні поради, упроваджуючи легкі в користуванні й безпечні інструменти та надаючи швидкий доступ до підтримки в разі виникнення проблем.
  • Владні структури й політики мають забезпечити середовище та культуру, у яких усе зазначене може функціонувати й розвиватися, наприклад, можливості для дітей навчатися онлайнової безпеки мають бути закріплені в навчальних програмах; надати батькам і вихователям належний доступ до інформації та джерел підтримки; заохочувати провайдерів до регуляції їхніх послуг і контенту; просувати відповідне законодавство; забезпечувати благополуччя дітей і молоді шляхом створення ефективних стратегій захисту дитинства в онлайновому світі.
  • Кожний і кожна відповідальні за створення позитивного різноманіття онлайн. Ми всі можемо просувати позитив, коректно спілкуючись онлайн та демонструючи повагу до інших, шукаючи позитивні можливості творити та спілкуватись. Ми всі можемо відповідати на онлайновий негатив, повідомляючи про неприйнятний або нелегальний контент.

[i]Safer Internet Day 2019 - Key campaign messages Final version September 2018.

Переклад українською - Центр кращого Інтернету.

Safer Internet Day would not be possible without the support of the European Commission. Currently the funding is provided by the Connecting Europe Facility programme (CEF). Find out more about the EC's "European Strategy for a Better Internet for Children" on the European Commission's website.

День пам'яті Героїв Крут

БІЙ ЗА МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ: 29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ!

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності. Минуло майже сто років, а ми ізнову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. «Пам'ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої - це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон на сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо/не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Їх не бракує в нашій історії, крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце - вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу», - вважає Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. На вшанування пам'яті перших українських "кіборгів" 28 січня у Києві в Будинку вчителя відбувся вечір пам'яті Героїв Крут. 29 січня об 11:00 Президент України Петро Порошенко візьме участь в урочистій церемонії покладання квітів до Пам'ятного Хреста Героям Крут. Вечір пам'яті "Крути - перші кіборги" пройде у Львові в Національному музеї "Тюрма на Лонцького". Раніше Український інститут національної пам'яті поширив інформаційні матеріали для українських медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування про відзначення подій першої української революції ХХ століття. В цих методичних матеріал, зокрема, йдеться і про відзначення Дня пам'яті полеглих у бою під Крутами 29 січня 1918 року. Досі біографічні дані були відомі лише про вісьмох крутянців. Нещодавно віднайдені архівні та газетні матеріали розкривають життєпис ще одного із вояків Студентського куреня - Олександра Борозенка-Конончука. Докладніше про це - на сайті УІНП.

Довідка: На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. 24-27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. Коли українські війська відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400-450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116-130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина. Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві. Утрати українських військ під Крутами оцінюють у 70-100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них - 37-39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. На сьогодні вiдомi прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григiр Пiпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу). Втрати бiльшовицьких військ під Крутами були значними, сягали тільки вбитими 300 вояків.

Бій під Крутами
Радянсько-українська війнаСхема бою, виконана сотником Сергієм Горячком
Координати: 51°03′32″ пн. ш. 32°06′11″ сх. д.
Дата: 30 січня 1918 р.
Місце: Поблизу селища Крути, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія
Результат:

  • призупинення просування військ Радянської Росії на 4 дні;
  • затримка більшовицьких військ дала змогу укласти Берестейський мирний договір, яким УНРвизнавался незалежною державою.


Сторони
УНР Радянська Росія
Командувачі
Аверкій Гончаренко Михайло Муравйов
Рейнгольд Берзін
Військові формування
Армія УНР

  • Перша українська юнкерська школа імені гетьмана Богдана Хмельницького
  • Перша сотня Студентського куреняУкраїнських Січових Стрільців
  • Козаки села Хороше Озеро
  • Козаки села Кагарлик
  • загін сотника Твердовського
  • українська міліція села Пліски
  • бронепотяг-платформа Лощенка
  • бронепотяг полковника Алмазова
  • панцерники підполковника Самійленка з кулеметами і гарматою

Червона гвардія

  • Загін петроградських червоногвардійців
  • Загін московських червоногвардійців
  • матроси Балтійського флоту


Військові сили
близько 1065
2 бронепотяги
панцерники близько 3000
Втрати
Загинуло: 65-74
(з них 27 розстріляні опісля бою студенти)
Полонені: 7 студентів Загинуло: близько 300

Бій під Кру́тами - бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 рокубіля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сучасників особливо вразило поховання 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

Бій став важливою частиною української історичної пам'яті, а через заборону теми в радянський час і мало надійної інформації (серед головних джерел довгий час була праця Д. Дорошенка «Історія України. 1917-1923», написана 1930 року в Берліні, яка містить чимало перекручень) він обріс міфами, чимало з яких популярні й донині.

2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні.

Формування студентського куреня

У Четвертому Універсалі уряд УНР закликав до боротьби з більшовицькими військами, а вже 5 січня 1918 року на зборах студентів молодших курсів Київського університету Св. Володимира і Українського народного університету було ухвалено створення студентського куреня Січових Стрільців. Незабаром з'явилося у київських газетах звернення до українського студентства.

Звернення «До українського студентства»:

« Прийшов грізний час для нашої Батьківщини. Як чорна гайворонь, обсіла нашу Україну російсько-"большевицька" грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані. В цей час Українська фракція центру Університету св. Володимира кличе студентів-українців усіх вищих шкіл негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові, одностайно ставши під прапор борців за волю України проти напасників, які хочуть придушити все, що здобуто нами довгою, тяжкою героїчною працею. Треба за всяку ціну спинити той похід, який може призвести Україну до страшної руїни і довговічного занепаду. Хай кожен студент-українець пам'ятає, що в цей час злочинно бути байдужим... Сміливо ж, дорогі товариші, довбаймо нашу скелю і йдімо віддати, може, останню послугу тій великій будові, яку ми ж самі будували - Українській державі! Записуйтесь до "Куреня Січових Стрільців", який формується з студентів Університету св. Володимира та Українського Народного Університету, звідки, мабуть, ми будемо розподілені серед декотрих українських військових частин, для піднесення культурно-національної свідомості та відваги... »

Усупереч радянським теоріям, вступ до куреня був винятково добровільний, єдиною погрозою для небажаючих був бойкот та можливе виключення зі складу студентів. До новоствореного куреня навіть вступили учні старших класів української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства м. Києва. Таким чином удалося скласти дві сотні, на чолі яких поставили студента Українського народного університету - старшину (сотника) Андрія Омельченка

У бою під Крутами брала участь тільки одна сотня Студентського куреня (близько 120-130 осіб). Решта куреня під командою С. Довгаля, студента, який повернувся з німецького фронту у ранзі підпоручика, разом із іншими з'єднаннями брала участь у боях на вулицях Києва проти більшовицьких заколотників, які виступили збройно в кількості близько 6000 осіб

Студенти перед тим вправлялися близько двох місяців і вчилися не лише стріляти, а й кидати бомби. Але загалом, студентський курінь не призначався для відправки на фронт. Вони випадково зустріли в казармах загін юнацької військової школи, коли ті повернулися від Миколи Шинкаря, і після суперечки погодилися їхати з ними. Військове командування дало на це згоду, адже Бахмач вважався спокійною ділянкою фронту

Початок війни.

4 грудня 1917 року Рада народних комісарів РСФРР (Раднарком) надіслала ультиматум Українській Центральній Раді за підписами Володимира Леніна і Лева Троцького. Більшовики вимагали легалізувати більшовицькі військові загони в Україні й припинити їхнє роззброєння. Зазначалося, що в разі невиконання вимог російський радянський уряд вважатиме Центральну Раду в стані відкритої війни проти нього. 5 грудня 1917 року, не дочекавшись відповіді від українського уряду, Раднарком оголосив війну УНР. Бойові дії розпочалися в середині грудня 1917 року, а з проголошенням Четвертим універсалом незалежності УНР Центральною Радою, 22 січня 1918 року країна опинилася у фактичному стані війни з більшовицькою Росією. 12 грудня 1917 року Всеукраїнський з'їзд рад у Харкові проголосив так звану Українську Народну Республіку Рад і вже в половині грудня надходила військова й інша допомога більшовицьким силам в УНР.

Тим часом із майже 300 тисяч війська, яке було прихильним до Центральної Ради ще влітку 1917 року, до січня 1918 кількість військ вірних та вмотивованих захищати УНР зменшилася до близько 15 тисяч в усій країні. Солдати старої армії на той час переважно були втомлені війною й не хотіли продовжувати служити, що змусило усі нові уряди, які виникали на уламках імперії, створювати нову армію з добровольців. Окрім того, уряд УНР затягував із проведенням земельної реформи, що негативно вплинуло на настої основної частини солдатів, які були селянами і прагнули їхати додому ділити поміщицьку землю. Під час наступу радянських військ загони армії УНР часто оголошували нейтралітет, або ж піддавалися на агітацію та переходили на бік більшовиків. Іншою загрозою для УНР була велика кількість більшовицьких прихильників у країні, навіть у Києві. Вирішальним для долі бою під Крутами і реально загрозливим для уряду УНР було і збройне повстання на заводі «Арсенал», яке було придушено.

Цю ситуацію описав Володимир Винниченко у своїй книзі «Відродження нації»:

« ...Це була війна впливом... Наш вплив був менший. Він був уже остільки малий, що ми з великими труднощами могли складати якісь невеличкі більш-менш дисципліновані частини й висилати їх проти більшовиків. Більшовики, правда, теж не мали великих дисциплінованих частин, але їхня перевага була в тому, що всі наші широкі маси солдатства не ставили їм ніякого опору або навіть переходили на їхній бік, що майже все робітництво кожного міста ставало за ними; що в селах сільська біднота явно була більшовицька; що, словом, величезна більшість самого українського населення була проти нас. »

Під командуванням Антонова-Овсєєнка 20-тисячний більшовицький загін прямував на схід України. Наприкінці грудня 1917 року радянську владу вже було встановлено у Харківськійта Катеринославській губерніях.

День Соборності України

Нехай нерозмежованою залишиться навіки! 

22 січня ми щорічно святкуємо День Соборності, свято, встановлене у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.

Незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради у 1918 році, а вже за рік, у той же день, на Софійському майдані в Києві, відбулось офіційне об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Фактично, саме цей день є Днем Незалежності України, а не 24 серпня 1991 року. Другу дату можна вважати днем Відновлення Незалежності після тривалої окупації.

Переговори щодо об'єднання ініціювала саме Західноукраїнська Народна Республіка, в обличчі її лідерів. Та ініціатива ця не була якимсь спонтанним рішенням, адже існував цілий об'єднавчий рух, який ставив собі за мету соборність Української держави.

У період радянського режиму, День Соборності не святкувався і вважався «контрреволюційним святом», а всі офіційні згадки про нього ретельно знищувались.

Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

В сучасній Україні, на державному рівні, вперше відзначався цей день вже у 1999 році. Хоч свято досить молоде, але ж насправді у цьому році відбудеться вже 20-та річниця!

Українці завжди влаштовували різноманітні способи вшанувати цей день, але останні декілька років, свято набуло неабиякого значення та навіть нового сенсу. Адже зараз як ніколи гостро стоїть питання Соборності України. Це свято повинно було стати нагадуванням про те, яких зусиль та жертовності коштувало нашим предкам об'єднання українських земель, які невпинно намагались розділити та привласнити, як зі Сходу, так і з Заходу. Сьогодні ж ми бачимо, наскільки важливим було це нагадування. Адже той самий ворог знову намагається зруйнувати українську державність, навіть через сотню років.

Ще один цікавий факт: у 2011 році, указом президента-утікача, Віктора Януковича, День соборності 22 січня був скасований на офіційному рівні. А відновлено вже у 2014 році, після його втечі.

Попри ці офіційні дати чисельних встановлень та скасувань свята, українці набагато довше святкують День Соборності, не змінюючи своїм традиціям.

Живий ланцюг - символ та голова традиція дня соборності

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг - історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львову та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

Афганістан - мій біль, моя пекуча пам'ять

15 лютого - 28-а річниця виводу військ з Афганістану. І ми, молоде покоління, повинні знати про страшні сторінки афганської війни, пам'ятати, що серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками і учасниками цих воєнних дій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, подвигом, героїзмом.

Заплакало небо дощами,

Біль і туга зійшлися клином,

Свистіли кулі над Афганом,

Прощається мати із сином.

Котилися сльози рікою.

Ще б жити - та віку немає.

Лишилась невістка вдовою

Й онучка за батька питає.

Прощається мати із сином ....

Прощаються гори й долини,

І більшого горя немає, -

Як житиїй без дитини?

Лиш чорна хустина.

Німа домовина ...

"Прости", - ледь шепоче вустами.

Лиш чорна хустина - то туга за сином,

Заплакало небо дощами

25 грудня 1979 року радянські війська були введені в Афганістан для інтернаціонального обов'язку. Для тисяч радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Потрапивши на палаючу афганську землю, мужні воїни-інтернаціоналісти всім серцем прийняли її біль, як свій, і до останнього подиху захищали інтереси її багатонаціонального народу. В ім'я волелюбного афганського народу, в ім'я миру, братерства на землі вони, не вагаючись, готові були віддати найдорожче - життя.

 14 грудня День вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Із плином часу аварія на Чорнобильській АЕС забувається, чи просто стає менш болючою. Змінюються покоління. Діти початку дев'яностих ХХ століття дуже відрізняються від покоління кінця десятих ХХІ. Для останніх - це здебільшого проблема зі сторінок підручника історії, а не реальний страх перед повторенням трагедії.

Виховні заходи, присвячені Дню пам'яті Чорнобильської трагедії та Дня вшанування учасників ліквідації її наслідків, мають не залякувати школярів, а вчити робити висновки та не допускати подібного у майбутньому. Вони не мають бути перенасиченими дидактикою чи награним трагізмом.

Досі важливою є проблема засвоєння уроку Чорнобиля людством, залишається невирішеною купа екологічних питань (які гостро постали після аварії на ЧАЕС у тому числі). Перед вчителями лежить досить складна проблема - виховати покоління людей, які подивляться на ці трагічні для України та світу події під новим кутом.

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати